ETANOL
 

Tål alla gummisorter E85?
Av Torbjörn (moderator på forumet www.etanol.nu)

Vad vi hittills vet är att enligt slang- och gummitillverkares (t ex Trelleborg och Hydroscand) materialkompatibilitets-tabeller så klarar alla bensintåliga material som man rimligtvis kan tillverka slangar av, även etanol. Det omvända förhållandet är inte så självklart, det finns många material som är beständiga mot etanol men inte mot bensin.

Gamla dåliga gummislangar som har använts för bensin börjar ofta läcka ganska snart om de utsätts för E85. Men det beror inte på att E85 skadar gummit utan på att gummit redan sedan tidigare är poröst och söndervittrat, porerna är igensatta av hartsavlagringar från bensinen. När E85 har löst upp de gamla hartsavlagringarna så börjar slangen läcka. Men sådana slangar borde egentligen ha bytts för länge sen. På tyska 70- och 80-talsbilar höll originalslangarna (tygomspunna gummislangar enligt någon DIN-standard) sällan mer än 10 år.

Papperspackningar, O-ringar med mera, som kan finnas i en förgasarpackningssats, ska inte behöva ställa till med några problem.

För några år sedan var det någon som var bekymrad över vävarmerade gummimembran i t ex mekaniska bränslepumpar och accelerationspumpar i förgasare. Men det finns ju många som aldrig någonsin har haft problem med sådana i samband med E85 också.V

Till vilka vätskor lämpar sig VITON? Klicka här för information!

 

Besök gärna:

Etanol.nu logotype