iSvårstartad   iFörgasareninyser   iAvgassmällar   iTomgångsproblem
iLågfartsproblem   iProblemiihalvgas  iProblemividifullgas
iDåligirespons   iTörstig   iAttiläsaitändstift

 

 

 
Startsvårigheter
Möjliga orsaker:
 

Fel på tändningen. Jag nämner detta igen, det är nämligen inte helt ovanligt att man utgår från att tändningen är OK bara för att stiftet ger ifrån sig en gnista. Men det är långt ifrån säkert att "krämen" räcker till när det verkligen gäller - under kompression. Dessutom måste gnistan komma vid rätt tidpunkt.

Börja med att Kolla stiftet! Om det INTE handlar om ett tändningsfel kan ett blött stift bero på läckande nålventil (rinner det bränsle ur eventuellt skvalprör?). Om det visar sig att stiftet är torrt tar vi hjälp av startgas. Om motorn nu inte  startar så handlar det med största sannolikhet om tändningen.

Torra stift avslöjar att bränsle inte når fram till förbränninsrummet. Vi börjar därför med att fråga: Är det fritt flöde fram till förgasaren? -Öppna tanklocket och se om detta löser problemet. Det kan nämligen handla om vacuumlås. Om vi ser att bränsle bevisligen rinner fram till förgasaren måste felet ligga i förgasaren.

Fel förgasare? Har du monterat en förgasare som aldrig suttit på denna motor förut? Ja, då kan du räkna med att bestyckningen inte stämmer.

Fel startteknik Många tänker inte på att chokefunktionen sätts ur spel om man samtidigt ger gas. Startkretsen är beroende av undertrycket. Detta gäller de flesta moderna förgasare med egen startkrets såsom tex Mikuni, Keihin och Dellorto.
 

Hur ser stiftet ut?